L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural és una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia, creada mitjançant la Llei 7/2011, del 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres. Va començar a treballar l’1 de gener de 2014, després de l’aprovació dels seus estatuts, el 23 de juliol de 2013
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural té per missió gestionar, amb relació al medi urbà i natural que l’acull, el patrimoni cultural de la Generalitat amb criteris d’integritat, sostenibilitat i eficiència.
A més, l’Agència dona suport al departament competent en matèria de cultura en les activitats programades per executar les polítiques establertes per la unitat competent en matèria de patrimoni cultural.
L’Agència té adscrits 38 monuments i els equipaments culturals següents:
- El Museu d’Arqueologia de Catalunya
- El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
- El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya
- El Museu d’Història de Catalunya
- El Museu d’Art de Girona
- El Centre de Restauració de Béns Mobles
Les funcions que realitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural són, entre d’altres:
- Dinamitzar el patrimoni cultural mitjançant la cooperació entre agents públics i privats per millorar-ne la promoció, la conservació i la gestió, especialment establint estratègies de suport i col·laboració amb els ens locals.
- Fomentar la vinculació del patrimoni cultural amb el desenvolupament territorial i paisatgístic i amb el desenvolupament econòmic, per tal de generar nous recursos destinats a la promoció i conservació d'aquest patrimoni.
- Fomentar l’ús del patrimoni cultural i dels equipaments, prestant una atenció especial a l’educació i al turisme cultural en col·laboració amb el departament competent en matèria de turisme; millorar-ne la vinculació amb la comunitat i la internacionalització, i fomentar les pràctiques associades a la conservació i divulgació d’aquest patrimoni.
- Prestar serveis de restauració, conservació, rehabilitació, excavació arqueològica, millora de la qualitat i posada en valor de béns culturals i de divulgació i d’informació en matèria de patrimoni cultural.
- Promoure la formació, la recerca i la transferència de coneixement en tots els àmbits del patrimoni cultural, i la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació a la gestió i la informació en matèria de patrimoni cultural.
- Gestionar la xarxa de monuments i jaciments arqueològics de titularitat de la Generalitat i els equipaments patrimonials adscrits al departament competent en matèria de cultura.
- Facilitar la participació de la ciutadania en la gestió i la promoció del patrimoni cultural, incloent en aquest àmbit el foment del patrocini, del mecenatge i del voluntariat.
ARTIS (Art per la inclusió social)
L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural participa en el projecte ARTIS. Art per la inclusió social-EFA358/19[1]. Un projecte de cooperació entre França (Occitània) i Catalunya, impulsat pel Departament de Cultura, que s’emmarca en el programa europeu de cooperació territorial POCTEFA.
El seu objectiu principal és donar resposta als reptes d’inclusió i accessibilitat dels equipaments culturals del territori transfronterer (occità i català) a partir de la creació de programes específics adreçats als col·lectius amb més risc d’exclusió per motius socials o sanitaris. També vol ser un instrument de cohesió social que permeti incrementar la participació ciutadana dels col·lectius més vulnerables en activitats culturals.
En el marc de l’esmentat projecte, les principals accions que ha desenvolupant l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural han estat:
- Elaboració de l’estudi “Análisis comparativo de la legislación catalana, española y francesa en materia de accesibilidad en museos y monumentos”. Amb la col·laboració del Consell Departamental dels Pirineus Orientals.
- Dotació d’un sistema de bucles magnètics fixes a 28 museus i monuments de la Generalitat de Catalunya adscrits a l’Agència.
- Organització de la jornada L’accessibilitat cognitiva al patrimoni cultural el 6 d’abril de 2022, a l’auditori Josep Irla de Girona, en col·laboració amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Art de Girona i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals. La jornada, adreçada a les persones professionals del patrimoni cultural, tenia l’objectiu de la jornada és reflexionar sobre el paper que tenen els museus i els equipaments patrimonials en la deconstrucció de prejudicis i en la construcció d’una nova mirada sobre la diversitat cognitiva.
El projecte ARTIS està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l’Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020).

Mapa d'equipaments
Dades de contacte
Portaferrissa, 1
08002 Barcelona
Centraleta telèfon: 93 316 28 00
agenciapatrimoni@gencat.cat